Het Orgel

Het eerste orgel dat werd aangekocht was in 1962 van de bouwer Fa. B. Kamp en Zn. te Zwolle. Het orgel werd in 1963 geplaatst in de toen nog nieuwe kerk. Het binnenwerk van het orgel was van oudere datum. De kast werd nieuw gemaakt.
In 1973 werden er acties ondernomen voor een nieuw orgel i.v.m. technische problemen. In 1976 werd het kerkgebouw aanzienlijk uitgebreid waardoor de noodzaak voor een groter orgel steeg.

In 1985 werd een nieuw orgel besteld bij Hendriksen en Reitsma en in 1986 werd het orgel in de kerk geplaatst door Hendriksen en Reitsma.

Er werden delen van het pijpwerk overgenomen uit het oude orgel. Daarom mogen we nu nog praten over een historisch orgel omdat het pijpwerk wel heel oud kon zijn. Want bij het Kamp orgel werd oud pijpwerk ingeplaatst en bij het Hendriksen en Reitsma orgel werd oud pijpwerk weer ingeplaatst.
Overzicht aantal pijpen :
1962 : 402
1986 : 603
2000 : 711

Het orgel dat wij nu in onze kerk hebben staan geeft een goede muzikale ondersteuning aan de gemeente in Vroomshoop. Het huidige orgel telt 12 stemmen Er is een dulciaan 8′ bijgekomen en de mixtuur heeft er 54 pijpen bij en wordt 3-4 sterk. De terts verhuist en komt bij de Quint op de sleep te staan en krijgt een dubbelfunctie. Bij de half uitgetrokken sleep spreekt alleen de Quint en helemaal uitgetrokken komt de Terts erbij. De Dulciaan is op de plaats gekomen waar eerder de terts stond. Deze veranderingen is door de bouwer Hendriksen en Reitsma uitgevoerd. Hendriksen en Reitsma was tegelijk ook de bouwer van het orgel.

Het orgel komt ook geweldig tot zijn recht door de mooie akoestiek in de kerkzaal, daar zijn wij als gemeente en organisten trots op!